Gua Sha – kámen, masáž

Gua Sha je masážní technika s kořeny v tradiční čínské medicíně. Již po staletí se používá k podpoře zdraví a pohody. V posledních letech zažívá Gua Sha renesanci, a to jak pro své estetické, tak i terapeutické benefity.

Zajímavosti a fakta o Gua Sha masáži:

Gua Sha masáž se někdy nazývá „červený obličej“ nebo „červená terapie“, protože po masáži se na kůži objevují červené skvrny.

Gua Sha masáž se může provádět na celém těle, ovšem nejčastěji se používá na záda, krk, obličej a paže.

Gua Sha masáž se může provádět samostatně nebo v kombinaci s jinými léčebnými technikami, jako je akupunktura nebo masáž.

Gua Sha masáž je relativně levná a dostupná léčba.

Název „Gua Sha“ pochází ze dvou slov: „Gua“ znamená v čínštině „škrábat“ a „Sha“ znamená „výsev“. Tradičně se věřilo, že Gua Sha pomáhá vyhánět z těla toxiny a „špatnou“ energii, která způsobovala bolest a nemoci.

Gua Sha je tisíce let stará léčebná technika pocházející z tradiční čínské medicíny. Zahrnuje škrábání pokožky nástrojem z hladkého kamene, rohu, keramiky nebo kosti za účelem stimulace průtoku krve, uvolnění svalového napětí, zmírnění bolesti a zlepšení celkového zdraví.

Gua Sha se již po staletí používá k podpoře zdraví a pohody.

Jak Gua Sha funguje?

Teorie Gua Sha spočívá v tom, že technika pomáhá uvolňovat blokády v toku „qi“ neboli životní energie v těle. Tyto blokády mohou být způsobeny stresem, zraněním nebo špatnou stravou a mohou vést k různým zdravotním problémům, včetně bolesti, únavy a zánětu.

Masáž Gua Sha pomáhá rozbít tyto blokády a stimulovat tok, čímž podporuje hojení a zmírňuje bolest. Může také zlepšit průtok krve a lymfy, což může vést k zářivější pleti, redukci otoků a celkově zdravějšímu vzhledu.

V dnešní době se Gua Sha používá spíše pro své estetické a relaxační účinky.

Výhody Gua Sha

Gua Sha má mnoho potenciálních benefitů, včetně:

  • Zmírnění bolesti – Gua Sha je účinná při léčbě bolesti svalů a kloubů, bolestí hlavy a migrén.
  • Zlepšení cirkulace – Masáž Gua Sha stimuluje průtok krve a lymfy, což může vést k zářivější pleti, redukci otoků a celkově zdravějšímu vzhledu.
  • Zmírnění napětí – Gua Sha může pomoci uvolnit svalové napětí a stres, čímž podporuje relaxaci a pohodu.
  • Péče o pleť – Gua Sha je oblíbená technika péče o pleť, která může pomoci redukovat vrásky, jemné linie a tmavé kruhy pod očima.
  • Zvýšení imunity – Věří se, že Gua Sha posiluje imunitní systém a podporuje celkové zdraví.

Gua Sha je bezpečná pro většinu lidí. Nevhodná je však pro osoby s:

  • Poraněnou nebo podrážděnou pokožkou
  • Krevními poruchami
  • Infekcemi
  • Rakovinou

Gua Sha může být užitečným doplňkem kosmetické a wellness rutiny. Pokud jde o neinvazivní a přirozený způsob, jak zlepšit vzhled a zdraví pleti, Gua Sha stojí za vyzkoušení.

Čištění pleti je důležitým krokem ve správné péči o pleť. Kolagen a kyselina hyaluronová hrají klíčovou roli v udržování zdravé a mladistvé pleti.

Gua Sha je účinná při léčbě bolesti svalů a kloubů, bolestí hlavy a migrén.

Gua Sha kámen

V posledních letech si Gua Sha získala popularitu i na Západě jako nástroj pro péči o pleť a anti-aging.

Jak používat Gua Sha kámen?

Gua Sha kámen se obvykle používá na obličej, krk a ramena, ovšem lze ho použít i na jiné části těla.

  • Před použitím – Gua Sha kámen před použitím vždy ochladit v lednici nebo v misce s ledovou vodou. To pomůže zmírnit otoky a prokrvit pokožku.
  • Nanést olej – Na obličej nebo oblast, která se má masírovat, nanést malé množství pleťového oleje, aby se zabránilo tření.
  • Technika – Gua Sha kámen držet v úhlu 45 stupňů k pokožce a jemným tlakem ho táhnout po dlouhých tazích. Tlak by měl být mírný až střední a směr tahů by měl odpovídat meridiánům v těle. Vyhnout se oblasti očí a úst.
  • Čas – Masáž Gua Sha by měla trvat 5-10 minut na oblast.
  • Čištění – Gua Sha kámen po každém použití očistit jemným mýdlem a vodou.

Je důležité začít pomalu a postupně zvyšovat tlak a dobu masáže. Po použití Gua Sha kamene může být pokožka mírně červená nebo podrážděná, ovšem tyto vedlejší účinky by měly rychle odeznít.

Gua Sha kámen není vhodný pro:

  • Citlivou pokožku
  • Poraněnou pokožku
  • Akné
  • Rosacea

Těhotné ženy a osoby užívající léky na ředění krve by se měly před použitím Gua Sha kamene poradit s lékařem.

Kde koupit Gua Sha kámen?

Gua Sha kameny lze zakoupit online a v obchodech se zdravou výživou a kosmetikou. Je důležité vybrat kámen z kvalitního materiálu, jako je jadeit nebo růženín.

Gua Sha kámen je skvělý nástroj pro podporu zdraví a krásy pleti. Je jednoduchý na používání a může mít mnoho benefitů.

Gua Sha kámen po každém použití očistit jemným mýdlem a vodou.

Gua Sha masáž

Gua Sha se používá jak na obličej, tak na celé tělo a slibuje řadu benefitů.

Kdo Gua Sha masáž provádí?

Gua Sha masáž může provádět vyškolený masér, kosmetička, nebo ji lze praktikovat i doma po absolvování online kurzu či shlédnutí instruktážních videí. Je důležité vybrat zkušeného profesionála, který má znalosti o anatomii a fyziologii a je obeznámen s technikou Gua Sha.

Jak Gua Sha masáž probíhá?

Před masáží je důležité pleť důkladně odlíčit. Poté se na pokožku nanese olej, aby se nástroj Gua Sha snadno klouzal. Nástroj se pak přikládá na obličej a krk a tahy se vedou po meridiánech, energetických drahách v těle.

Masážní tahy jsou dlouhé, pomalé a plynulé a provádí se s lehkým tlakem. Tlak by měl být mírný, ovšem dostatečný na to, aby se na kůži vytvořilo lehké zarudnutí, tzv. „gua sha výsev“. Nástroj se po pokožce škrábe v různých směrech, v závislosti na ošetřované oblasti a požadovaném efektu. Masáž trvá obvykle 30-60 minut.

Masáž Gua Sha je obvykle jemná a relaxační. Někteří lidé však mohou pociťovat mírné nepohodlí nebo modřiny. Je důležité, aby se během masáže komunikovalo s praktikem a sdělilo se mu, pokud se pociťuje jakákoliv bolest.

Co je potřeba před Gua Sha masáží?

Před Gua Sha masáží je vhodné se vyvarovat konzumace alkoholu a kofeinu. Je také důležité pít dostatek tekutin, aby se podpořila lymfatická drenáž. Pokud existují nějaké zdravotní problémy, je důležité o nich informovat svého maséra.

Co je potřeba po Gua Sha masáži?

Po Gua Sha masáži je důležité pít dostatek tekutin a odpočívat. Na pokožce se může objevit mírné zčervenání nebo modřiny, které by měly do pár dnů zmizet. Je důležité se vyhýbat slunění a používat opalovací krém s vysokým faktorem.

Jak často se Gua Sha masáž doporučuje?

Frekvence Gua Sha masáže závisí na individuálních potřebách a cílech. Pro dosažení optimálních výsledků se doporučuje masáž provádět 1-2krát týdně po dobu 6-8 týdnů. Poté lze masáž provádět méně často, například 1krát měsíčně pro udržení výsledků. Je důležité masáž provádět jemně a s citem, aby se nepoškodila pokožka.

Gua Sha masáž je bezpečná a efektivní technika, která může přinést mnoho benefitů pro zdraví a krásu. Pokud tedy někdo hledá holistický přístup k péči o pleť a celkovému well-beingu, Gua Sha masáž je rozhodně hodná zvážení.

Tahy kamenem se vedou po meridiánech a energetických drahách v těle.

Gua Sha masáž doma

Gua Sha masáž se dá snadno udělat doma. Existuje mnoho návodů a videí, které provedou základními technikami. Je důležité používat jemný tlak a pohybovat se po směru svalových vláken.

Pokud si člověk není jistý, zda je Gua Sha masáž pro něj vhodná, měl by se poradit s lékařem nebo kvalifikovaným terapeutem.

Co je potřeba?

Co všechno se potřebuje, aby se mohla provést Gua Sha masáž doma:

  • Nástroj Gua Sha

Dá se koupit online nebo v obchodě se zdravou výživou. Existuje mnoho různých tvarů a velikostí, takže si každý vybere ten, který nejlépe vyhovuje jeho potřebám.

  • Olej nebo sérum

Pomáhá nástroji Gua Sha hladce klouzat po pokožce. Může se použít jakýkoli pleťový olej, ovšem obzvláště dobré jsou ty s protizánětlivými vlastnostmi, jako je jojobový olej nebo olej z růžového dřeva.

Nástroj Gua Sha a také olej nebo sérum jsou zapotřebí při domácí Gua Sha masáži.

Jak provést Gua Sha masáž

Jak správně provést Gua Sha masáž krok za krokem:

1) Očistit obličej – Před zahájením masáže je důležité, aby se obličej důkladně očistil a osušil.

2) Nanést olej nebo sérum – Na obličej a krk nanést několik kapek oleje nebo séra.

3) Začít na krku – Držet nástroj Gua Sha plochou stranou přitisknutou na kůži a pomalu ho táhnout nahoru a ven směrem k lícním kostem. Opakovat 5-10krát na každé straně krku.

4) Masírovat obličej – Pomocí různých tahů masírovat různé části obličeje. Některé běžné tahy zahrnují:

  • Líce – Táhnout nástroj Gua Sha nahoru a ven od brady ke spánkům.
  • Obočí – Táhnout nástroj Gua Sha podél obočí od vnitřního rohu k vnějšímu.
  • Čelo – Táhnout nástroj Gua Sha nahoru od obočí k vlasové linii.
  • Pod očima – Jemně přejet nástrojem Gua Sha pod očima od vnitřního rohu k vnějšímu.

5) Opakovat 2-3krát týdně – Pro dosažení nejlepších výsledků je dobréprovádět Gua Sha masáž 2-3krát týdně.

Tipy

  • Během masáže vyvíjet jemný až střední tlak. Neměla by být cítit bolest.
  • Pokud je pleť citlivá, je dobré začít s lehčím tlakem a postupně ho zvyšovat.
  • Po masáži nanést hydratační krém.

Gua Sha masáž je jednoduchá a efektivní technika, která může pomoci zlepšit zdraví a vzhled pleti.