Pigmentové skvrny – jak vypadají, co na ně funguje

Pigmentové skvrny jsou běžným kosmetickým problémem, který postihuje mnoho lidí. Objevují se jako tmavší oblasti na kůži a mohou mít různé příčiny. Tento článek poskytne základní informace o tom, jak pigmentové skvrny vypadají, co je způsobuje a jaké metody jsou účinné při jejich odstraňování.

Pigmentové skvrny vznikají v důsledku nadměrné produkce melaninu, pigmentu, který dodává kůži její barvu.

Nejčastější příčiny pigmentových skvrn

Sluneční záření: UV paprsky stimulují produkci melaninu, což vede k tvorbě skvrn.

Hormonální změny: Těhotenství, antikoncepční pilulky a hormonální terapie mohou způsobit melasmu.

Stárnutí: S věkem se kůže stává náchylnější k tvorbě skvrn.

Genetika: Náchylnost k pigmentovým skvrnám může být dědičná.

Jak vypadají pigmentové skvrny?

Pigmentové skvrny se projevují jako tmavší oblasti na kůži, které mohou mít různé tvary a velikosti. Nejčastěji se vyskytují na obličeji, rukou a dalších částech těla, které jsou nejvíce vystaveny slunečnímu záření.

Mohou mít následující podoby:

  • Pihy: Malé, kulaté a často se vyskytující na světlé pleti.
  • Melasma: Větší hnědé nebo šedohnědé skvrny, obvykle na obličeji.
  • Stařecké skvrny: Ploché, hnědé nebo černé skvrny, které se objevují s věkem, hlavně na rukou a obličeji.

Ačkoli pigmentové skvrny nejsou zdravotně nebezpečné, mohou mít významný dopad na sebevědomí a psychickou pohodu člověka.

Pigmentové skvrny nejsou nebezpečné, mohou však mít dopad na sebevědomí.

Pigmentové skvrny na obličeji

Pigmentové skvrny na obličeji jsou často způsobeny nadměrnou produkcí melaninu, což je pigment zodpovědný za barvu kůže. Tento problém může vzniknout vlivem několika faktorů, jako je nadměrné sluneční záření, hormonální změny (např. během těhotenství nebo menopauzy), genetická predispozice a stárnutí. Skvrny mohou být různě velké a mají různou intenzitu barvy, od světle hnědé až po tmavě hnědou.

Červené tváře můžou být příznakem chronického zánětlivého onemocnění kůže zvané růžovka.

Pigmentové skvrny na zubech

Pigmentové skvrny na zubech mohou mít různé příčiny, od konzumace určitých potravin a nápojů (např. káva, čaj, červené víno) až po kouření, špatnou ústní hygienu nebo užívání některých léků.

Tyto skvrny mohou být povrchové, což znamená, že se nacházejí na povrchu zubní skloviny, nebo mohou být hlubší, zasahující do struktury zubu. S pigmentovými skvrnami na zubech pomohou bělící prostředky na zuby.

Pigmentové skvrny na těle

Pigmentové skvrny na těle, známé také jako hyperpigmentace, jsou běžným problémem, který může postihnout lidi všech věkových kategorií a typů pleti.

Tyto skvrny vznikají, když určité oblasti kůže produkují více melaninu než okolní kůže. Mezi běžné příčiny patří sluneční záření, záněty, hormonální změny a poškození kůže (např. jizvy nebo akné).

Bílé pigmentové skvrny

Bílé pigmentové skvrny, známé jako hypopigmentace, jsou výsledkem snížené produkce melaninu v kůži. Tyto skvrny mohou mít různé příčiny, včetně vitiliga, pityriasis alba, tinea versicolor nebo následků poranění kůže.

Vitiligo je autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá melanocyty, buňky produkující melanin. Pityriasis alba je běžné kožní onemocnění, které postihuje hlavně děti a mladistvé a je charakterizováno suchými, světlými skvrnami. Tinea versicolor je plísňová infekce, která způsobuje světlé nebo tmavé skvrny na kůži.

Co opravdu funguje na pigmentové skvrny

Existuje několik metod, jak pigmentové skvrny zesvětlit nebo úplně odstranit:

  • Krémy a séra:
    • Hydrochinon: Bělicí krém, který snižuje tvorbu melaninu.
    • Retinoidy: Podporují obnovu kožních buněk a zesvětlují skvrny.
    • Vitamin C: Antioxidant, který pomáhá snižovat hyperpigmentaci.
  • Peelingy:
    • Chemický peeling: Používá kyseliny (např. glykolovou, mléčnou) k odstranění vrchní vrstvy kůže a zesvětlení skvrn.
    • Enzymatický peeling: Šetrnější alternativa k chemickému peelingu.
  • Laserové ošetření:
    • Fraxel: Laser, který stimuluje obnovu kožních buněk.
    • IPL (Intenzivní pulzní světlo): Redukuje pigmentaci a zlepšuje texturu kůže.
  • Mikrodermabraze: Mechanické odstranění vrchní vrstvy kůže, které pomáhá redukovat skvrny.
  • Prevence:
    • Ochrana před sluncem: Používat denně opalovací krém s vysokým SPF, vyhýbat se přímému slunci a nosit ochranné oblečení.
    • Pravidelná péče o pleť: Čistit a hydratovat pokožku a používat produkty s antioxidanty.

Kyselina salicylová na pleť je obsažena v mnoha produktech a může také pomoci s pigmentovými skvrny.

Korejská kosmetika nabízí širokou škálu produktů zaměřených na redukci pigmentových skvrn. Mezi nejúčinnější složky patří niacinamid, který je známý svými zesvětlujícími vlastnostmi a schopností zlepšovat celkový tón pleti.

Další populární složkou je arbutin, přírodní derivát hydrochinonu, který inhibuje tyrosinázu, klíčový enzym v procesu tvorby melaninu. Kromě těchto složek obsahují korejské produkty také extrakty z rostlin, jako je sladké dřevo nebo zelený čaj, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky.

Hebe kosmetika má ve svém sortimentu také produkty, které si poradí s pigmentovými skvrnami.

Krém na pigmentové skvrny je oblíbený způsob, jak zmírnit tmavé pigmentové skvrny na kůži.

Jak na pigmnetové skvrny – babské rady

Pigmentové skvrny, ať už na obličeji, zubech nebo těle, mohou být estetickým problémem, který trápí mnoho lidí. Kromě profesionálních metod a produktů existuje i řada osvědčených domácích triků a babských rad, které mohou pomoci zmírnit viditelnost těchto skvrn.

Zde je několik tipů, které lze vyzkoušet:

1. Citronová šťáva

Citronová šťáva je známá svými bělícími účinky díky vysokému obsahu kyseliny citronové. Jednoduše nanést čerstvě vymačkanou citronovou šťávu na pigmentové skvrny pomocí vatového tamponu a nechat působit 10–15 minut.

Poté důkladně opláchnout vodou. Opakovat tuto proceduru 2–3krát týdně. Dávat však pozor na citlivou pokožku, protože citronová šťáva může způsobit podráždění.

2. Med a jogurt

Med a jogurt jsou skvělou kombinací pro zklidnění a hydrataci pokožky. Smíchat lžíci medu s lžící jogurtu a nanést tuto směs na pigmentové skvrny. Nechat působit 20 minut a poté opláchnout vlažnou vodou. Tento postup lze opakovat 2–3krát týdně.

3. Aloe vera

Aloe vera je známá svými léčivými vlastnostmi a schopností zklidnit pokožku. Nanést čerstvý gel z listu aloe vera přímo na pigmentové skvrny a nechat působit 30 minut. Poté opláchnout vodou. Aloe vera lze používat denně pro nejlepší výsledky.

4. Jablečný ocet

Jablečný ocet obsahuje kyselinu octovou, která může pomoci zesvětlit pigmentové skvrny. Smíchat jablečný ocet s vodou v poměru 1:1 a nanést tuto směs na postižené oblasti pomocí vatového tamponu. Nechat působit 5–10 minut a poté opláchnout vodou. Tuto proceduru provádět maximálně jednou denně.

5. Kurkuma

Kurkuma má přirozené protizánětlivé a bělící účinky. Smíchat lžičku kurkumového prášku s trochou mléka nebo medu, aby vznikla pasta. Nanést pastu na pigmentové skvrny a nechat působit 15 minut, poté opláchnout vodou. Kurkumu lze používat 2–3krát týdně.

6. Okurková šťáva

Okurka je známá svými zklidňujícími a hydratačními vlastnostmi. Extrahovat šťávu z čerstvé okurky a nanést ji na pigmentové skvrny. Nechat působit 20 minut a poté opláchnout vodou. Tento postup lze opakovat denně.

7. Syrové brambory

Brambory obsahují enzymy, které mohou pomoci zesvětlit pokožku. Nakrájet bramboru na plátky a potírat jí pigmentové skvrny po dobu několika minut. Nechat šťávu z brambor na pokožce 15 minut a poté opláchnout vodou. Opakovat tuto proceduru denně.

Krém na pigmentové skvrny

Krém na pigmentové skvrny je oblíbený způsob, jak zmírnit tmavé skvrny na kůži.

Některé klíčové složky v těchto krémech zahrnují:

  • Hydrochinon: Pomáhá zesvětlovat pokožku.
  • Kyselina kojová: Snižuje produkci melaninu.
  • Vitamín C: Rozjasňuje pleť a působí jako antioxidant.
  • Retinoidy: Podporují obnovu kožních buněk.
  • Kyselina azelaová: Pomáhá proti pigmentaci a zánětům.

Použití těchto krémů může pomoci zlepšit vzhled pokožky, je důležité být trpělivý a konzistentní.

Pravidelná péče o pleť a preventivní opatření mohou výrazně přispět ke snížení rizika vzniku nových pigmentových skvrn a zlepšení vzhledu těch stávajících.

Chemický peeling na pigmentové skvrny

Chemický peeling je procedura, která odstraňuje vrchní vrstvy pokožky pomocí chemických roztoků.

Existují tři hlavní typy:

  • Povrchový peeling: Používá slabé kyseliny (např. kyselina glykolová) k jemnému odstranění horní vrstvy pokožky. Je vhodný pro jemné skvrny.
  • Středně hluboký peeling: Používá silnější kyseliny (např. kyselina trichloroctová) k odstranění střední vrstvy pokožky. Pomáhá u výraznějších skvrn a jizev.
  • Hluboký peeling: Používá velmi silné kyseliny (např. fenol) k odstranění hlubokých vrstev pokožky. Je účinný pro vážné pigmentové skvrny a hluboké vrásky.

Při chemickém peelingu je důležité následovat pokyny odborníka a pečovat o pokožku během hojení.

Pigmentové skvrny mohou být nepříjemným problémem, avšak s vhodnou péčí a preventivními opatřeními je možné je úspěšně zvládat. Důležité je pravidelné používání ochranných prostředků proti slunci a správná péče o pleť.

Pokud jsou výrazné pigmentové skvrny, nabízí se možnost konzultovat léčbu s dermatologem, který doporučí nejvhodnější metodu pro danou pokožku.