Dubaj – dovolená, ubytování, co navštívit

Dubaj je oblíbenou turistickou destinací, která nabízí jedinečnou kombinaci moderního luxusu a tradiční kultury Blízkého východu.

Shrnutí

Dubaj je celoroční destinací, jejíž hlavní atrakcí je teplé počasí a dostatek slunečního svitu.

Pokud jde o ubytování, resorty all inclusive v Dubaji nabízejí řadu možností, které vyhovují různým rozpočtům a preferencím.

Z Prahy do Dubaje je možné se dostat rychle a pohodlně díky letenkám, které nabízejí různé letecké společnosti.

Jedním z aspektů Dubaje je teplota moře, díky níž je ideálním místem pro dovolenou na pláži.

Když se člověk ocitne v situaci, kdy potřebuje rychle odcestovat, Dubaj nabízí vše, co potřebuje k tomu, aby si i v krátké době užil nezapomenutelný výlet.

Město se rychle stalo jednou z nejoblíbenějších turistických destinací na světě a každoročně přiláká miliony návštěvníků.

Zde jsou informace, proč je Dubaj ideální destinací pro příští dovolenou:

  • Luxusní ubytování

Dubaj je známá svými extravagantními a opulentními hotely s některými z nejznámějších a nejluxusnějších nemovitostí na světě, jako jsou Burj Al Arab a Atlantis, The Palm. Tyto hotely nabízejí prvotřídní vybavení a služby, díky nimž bude pobyt v Dubaji skutečně nezapomenutelný.

Vybírat se dá z celé řady možností ubytování, od honosných pětihvězdičkových hotelů až po cenově výhodnější varianty, což zaručuje, že si zde každý cestovatel najde to své.

  • Moderní město s tradičními kořeny

Dubaj je město, ve kterém se hladce snoubí modernost s bohatým kulturním dědictvím. Město je známé svými vysokými mrakodrapy a působivou architekturou, ovšem zároveň je silně spjato se svými arabskými kořeny.

Návštěvníci se mohou seznámit s tradiční kulturou prostřednictvím návštěvy rušných souků (trhů), ochutnávky pravé arabské kuchyně a tradičních představení. Toto jedinečné spojení starého a nového dělá z Dubaje fascinující a rozmanitou destinaci.

  • Vzrušující aktivity

Dubaj nabízí širokou škálu aktivit a atrakcí, které zabaví každého cestovatele. Pro odvážné jsou tu pouštní safari, projížďky dunami a zážitky při seskoku padákem.

Pokud návštěvník dává přednost klidnější dovolené, může si dopřát prvotřídní nákupy ve slavném nákupním centru Dubai Mall, projít se v klidu po dubajském přístavu nebo si užít den na pláži.

Ve městě se nachází také jedny z nejlepších zábavních parků na světě, včetně rekordních IMG Worlds of Adventure a Dubai Parks and Resorts.

  • Sluneční svit po celý rok

Dubaj se může pochlubit celoročně teplým a slunečným podnebím, což z ní činí ideální dovolenkovou destinaci v jakémkoli ročním období. Od října do dubna je počasí ideální pro venkovní aktivity a prohlídky památek, zatímco letní měsíce nabízejí možnosti zábavy pod střechou, kde se dá uniknout horku.

Díky více než 3 000 hodinám slunečního svitu ročně se můžou cestovatelé po celý rok věnovat venkovním aktivitám, jako je koupání, opalování a vodní sporty.

  • Nákupní ráj

Dubaj je rájem nákupních maniaků, kteří si mohou vybírat z široké nabídky luxusních nákupních center a místních trhů. Město je proslulé bezcelním nakupováním, což z něj činí atraktivní destinaci pro návštěvníky, kteří hledají cenově dostupné luxusní zboží.

Dubai Mall, jedno z největších nákupních center na světě, nabízí více než 1 200 obchodů, včetně špičkových značkových obchodů. Pro tradičnější nákupy se mohou návštěvníci vydat do souků a smlouvat o ručně vyráběné koberce, koření a jedinečné suvenýry.

  • Kulinářské speciality

Dubaj je tavicím kotlem různých kultur, což se odráží i v její rozmanité kuchyni. Město nabízí kulinářské zážitky jako žádné jiné – od pravých emirátských jídel až po mezinárodní chutě.

Návštěvníci si mohou vychutnat skvělé jídlo v restauracích oceněných michelinskou hvězdou, dopřát si pouliční jídlo v mnoha food truccích a na festivalech jídla nebo ochutnat tradiční arabské pokrmy v místních restauracích. Ať už jsou chuťové pohárky jakékoli, v Dubaji si každý přijde na své.

Dubaj je město, ve kterém si každý najde něco pro sebe, a je tak ideálním místem pro příští dovolenou. Díky luxusnímu ubytování, moderním i tradičním atrakcím, vzrušujícím aktivitám, celoročnímu slunečnímu svitu, nákupním možnostem a rozmanité kulinářské scéně není divu, že se Dubaj stala jednou z nejoblíbenějších cestovních destinací na světě.

Mezi další oblíbené destinace patří:

Dubaj je také rájem nakupování díky množství nákupních center a trhů.

Dovolená all inclusive v Dubaji

Toto oslnivé město ve Spojených arabských emirátech však není jen pro bohaté – nabízí také cenově dostupné a výhodné možnosti dovolené all-inclusive pro ty, kteří chtějí poznat krásy Dubaje, aniž by přišli o peníze.

Balíčky

Dovolená all inclusive v Dubaji je stále oblíbenější, protože poskytuje bezstresový a finančně nenáročný způsob, jak si užít vše, co tato metropole Blízkého východu nabízí.

Tyto balíčky obvykle zahrnují letenky, ubytování, jídlo, nápoje a některé aktivity, a to vše dohromady za jednu cenu. Když je o vše postaráno, mohou si cestovatelé odpočinout a plně se ponořit do kultury a krás Dubaje, aniž by se museli obávat dalších výdajů.

Ubytování

Pokud jde o ubytování, resorty all inclusive v Dubaji nabízejí řadu možností, které vyhovují různým rozpočtům a preferencím. Od honosných pětihvězdičkových resortů až po cenově dostupnější hotely vhodné pro rodiny – každý si zde najde něco pro sebe.

Mnohé z těchto resortů jsou vybaveny také soukromou pláží, takže návštěvníci mají možnost slunit se a užívat si křišťálově čisté vody Arabského zálivu.

Jídlo

Jídlo je důležitou součástí každé dovolené a balíčky all inclusive v Dubaji zajišťují, že si cestovatelé nebudou muset dělat starosti s tím, kde a co jíst.

Většina resortů nabízí různé možnosti stravování, od bufetových jídel až po restaurace a la carte, kde se podávají jídla mezinárodní i pravé arabské kuchyně.

Hosté si mohou dopřát chutná jídla a nápoje, aniž by se museli starat o účet, což je bezstarostný a finančně nenáročný zážitek.

Výlety

Dubaj je známá svými velkolepými atrakcemi, jako je ikonická Burj Khalifa, nejvyšší budova světa, a Palm Jumeirah, umělý ostrov ve tvaru palmy. Dovolená all inclusive často zahrnuje výlety na tato oblíbená místa, stejně jako řadu dalších aktivit, jako je pouštní safari, vodní sporty a kulturní zážitky.

Tyto balíčky umožňují cestovatelům prozkoumat známé dubajské památky, aniž by se museli obávat dalších nákladů.

Kultura

Kromě luxusní nabídky se Dubaj může pochlubit také bohatým kulturním dědictvím, které lze poznat prostřednictvím tradičních souků (trhů) a historických památek, jako je Dubajské muzeum. Dovolená all inclusive v Dubaji často zahrnuje prohlídky těchto památek s průvodcem, které umožňují hlubší poznání historie a tradic města.

Dubaj je celoroční destinací, jejíž hlavní atrakcí je teplé počasí a dostatek slunečního svitu. To z ní činí ideální volbu pro zimní dovolenou za sluncem, zejména pro obyvatele chladnějších klimatických oblastí. Zájezdy all inclusive nabízejí vynikající způsob, jak si tuto destinaci užít bez obav z neočekávaných nákladů nebo nadměrného utrácení.

Dovolená all inclusive v Dubaji je nejen pohodlná a finančně nenáročná, avšak nabízí také klid na duši. Cestovatelé si mohou odpočinout s vědomím, že je o vše postaráno, od letenek a ubytování až po aktivity a stravování. Díky svobodě užívat si všechny požitky Dubaje, aniž by člověk musel zruinovat banku, jsou zájezdy all-inclusive vynikající volbou pro každého, kdo chce poznat toto okouzlující město ve Spojených arabských emirátech.

Dubaj je město, ve kterém si každý najde něco pro sebe, a je tak ideálním místem pro příští dovolenou.

Dubaj last minute

Pokud se člověk ocitne v situaci, kdy potřebuje rychle odcestovat, Dubaj nabízí vše, co potřebuje k tomu, aby si i v krátké době užil nezapomenutelný výlet. Díky celoročnímu slunečnímu svitu a nepřebernému množství aktivit nabízí Dubaj vzrušující a bezproblémovou dovolenou.

Odlet

Jednou z hlavních výhod návštěvy Dubaje na poslední chvíli je množství možností letů. Vzhledem k tomu, že Dubaj je významným mezinárodním dopravním uzlem, létá do ní a z ní řada leteckých společností, což cestovatelům poskytuje řadu možností.

To znamená, že se často můžou najít lety na poslední chvíli za nižší cenu, což usnadňuje rozpočet. Dubaj má navíc jedno z nejrušnějších letišť na světě, což znamená, že jsou zde časté a pohodlné možnosti letů, a to i na poslední chvíli.

Ubytování

Po příletu do Dubaje je z čeho vybírat, pokud jde o ubytování. Od luxusních hotelů až po cenově příznivější varianty – každý typ cestovatele si zde najde něco pro sebe. Mnoho hotelů v Dubaji také nabízí last minute nabídky a slevy, takže se je vyplatí sledovat.

Výlety

Pokud cestovatel touží po dobrodružnějším zážitku, rezervace Dubai Desert Conservation Reserve, která se nachází jen kousek od centra města, je skvělou volbou. Zde se může vydat na pouštní safari a užít si aktivity, jako je projížďka dunami, jízda na velbloudech a sledování tradičního představení břišních tanců.

Pro milovníky vodních aktivit nabízí Dubaj řadu možností, jako je jízda na vodním skútru, flyboarding a parasailing. Den se může strávit také na jedné z mnoha nedotčených pláží, jako je Jumeirah Beach nebo Kite Beach, kde se dá opalovat nebo se věnovat vodním sportům.

Žádný výlet do Dubaje není úplný, aniž by návštěvník zažil zdejší rušný noční život. Díky množství barů, nočních klubů a salonků může protančit celou noc a zažít místní párty scénu.

Jídlo

Mnoho restaurací navíc nabízí rezervace na poslední chvíli, takže obavy s plánováním předem se můžou hodit za hlavu.

Rodina

Dubaj je také skvělou destinací pro rodiny. Nabízí se zde spousta aktivit vhodných pro rodiny, například návštěva zábavních parků, jako jsou IMG Worlds of Adventure a Dubai Parks and Resorts, nebo den strávený v krytém lyžařském středisku Ski Dubai.

Dubaj je ideální destinací pro dovolenou na poslední chvíli. Díky pohodlným možnostem letů, množství aktivit a atrakcí a řadě možností ubytování si lze snadno naplánovat výlet do tohoto oslnivého města v krátké době.

Letenka do Dubaje

Z Prahy do Dubaje je možné se dostat rychle a pohodlně díky letenkám, které nabízejí různé letecké společnosti.

Praha–Dubaj

Praha je jako jedno z hlavních evropských letišť spojená s Dubají přímými lety několika leteckými společnostmi. Nejčastěji jsou to Emirates, Flydubai a Czech Airlines.

V žádném případě není obtížné najít levnou letenku z Prahy do Dubaje a se všemi možnostmi, které jsou k dispozici, se může snadno najít let, který vyhovuje potřebám a přáním.

  • Emirates – Tato letecká společnost poskytuje nejvíce letů z Prahy do Dubaje. Přímé lety jsou k dispozici každý den a ceny za letenky se mohou lišit v závislosti na termínu cestování a dostupnosti. Let trvá zhruba 5 hodin a 30 minut, což je velmi rychlá a pohodlná cesta.
  • Flydubai – Jedním z nejnovějších a nejlépe hodnocených společností, která létá z Prahy do Dubaje, je Flydubai. S přímými lety každý den je možné vybrat ranní nebo večerní odlet v závislosti na daném harmonogramu. Cesta trvá pouze 5 hodin a letenky jsou obecně cenově dostupné.
  • Smartwings – Tato letecká společnost také nabízí přímé lety z Prahy do Dubaje. Lety jsou k dispozici každý den. Let trvá zhruba 6 hodin a 10 minut.

Po příletu do Dubaje bude záležet pouze na cestovateli, jak bude pokračovat v cestě dál. Možnosti jsou nekonečné a každý den může být naplněn neuvěřitelnými zážitky.

Nezáleží na tom, jestli návštěvník cestuje do Dubaje za dovolenou, na obchodní cestu nebo jen prozkoumat nové místo, Praha je vhodným výchozím bodem pro toto úžasné místo.

V Dubaji se nachází nejvyšší fontána na světě, Dubai Fountain, která předvádí fascinující vodní a světelné show.

Letiště v Dubaji

Mezinárodní letiště Dubaj je jedním z nejrušnějších a nejmodernějších letišť na světě. Je proslulé svým nejmodernějším vybavením, efektivními službami a vynikajícími službami pro zákazníky.

Dubajské letiště, které ročně odbaví miliony cestujících, není jen centrem cestování, ovšem také významným přispěvatelem k ekonomice Dubaje a Spojených arabských emirátů.

Poloha a doprava

Dubajské letiště se nachází ve čtvrti Al Garhoud, pouhých 5 km od centra města. Má dobré spojení se všemi hlavními oblastmi Dubaje prostřednictvím veřejné dopravy, jako jsou autobusy, taxíky a metro.

Letiště má také vlastní vyhrazenou stanici metra, takže je pro cestující snadno dostupné. Díky efektivnímu dopravnímu spojení je cesta na letiště a z něj bezproblémová.

Vybavení terminálu

Dubajské letiště má tři terminály, přičemž terminál 3 je v současnosti největším letištním terminálem na světě. Každý terminál je vybaven řadou zařízení a služeb, které uspokojí potřeby cestujících.

Na dubajském letišti je vše, co čekání na letišti zpříjemní – od maloobchodních prodejen, bezcelních obchodů, salónků a kadeřnictví (nebo Barber shopů) až po restaurace, kavárny a modlitebny.

Letecké společnosti a destinace

Dubajské letiště slouží jako uzel pro společnosti Emirates a Flydubai, dvě největší letecké společnosti na Blízkém východě. Slouží také jako uzel pro mnoho dalších mezinárodních leteckých společností a spojuje Dubaj s celou řadou destinací po celém světě.

Díky rozsáhlé síti více než 240 destinací mohou cestující z dubajského letiště cestovat téměř do všech koutů světa.

Nakupování a stravování

Dubaj je známá jako nákupní ráj a její letiště není výjimkou. Letiště se může pochlubit širokou škálou maloobchodních prodejen, které nabízejí vše od luxusních značek až po suvenýry. Cestující lákají také bezcelní obchody, kde jsou ceny nejrůznějších výrobků osvobozeny od daní.

Pokud jde o stravování, na dubajském letišti je pestrá nabídka restaurací a kaváren s místní i mezinárodní kuchyní, které uspokojí každou chuťovou buňku.

Pohodlí a zábava

Dubajské letiště klade důraz na pohodlí cestujících a poskytuje řadu zařízení, která zajišťují cestu bez stresu. Patří k nim prostorné salonky, bezplatné Wi-Fi, nabíjecí stanice, dětské koutky, a dokonce i spací kapsle pro cestující s dlouhým mezipřistáním.

Letiště má také nádhernou sbírku uměleckých děl, která představuje místní i mezinárodní umělce, a dodává tak zážitkům na letišti nádech kultury a zábavy.

Služby pro cestující se zvláštními potřebami

Dubajské letiště se snaží poskytovat vynikající služby cestujícím se zvláštními potřebami. Od vyhrazených parkovacích míst a služeb pro vozíčkáře až po vyhrazené asistenční přepážky a přístupná zařízení – letiště se snaží, aby cesta byla pro všechny hladká a pohodlná.

Tranzitní služby

Cestujícím s mezipřistáním v Dubaji nabízí letiště tranzitní služby, jako jsou bezplatné prohlídky města, rezervace hotelů a služby Meet & Greet, které jim umožní maximálně využít čas strávený ve městě.

Pro cestující, kteří si potřebují během dlouhého mezipřistání někde odpočinout, je na letišti k dispozici také tranzitní hotel.

Dubajské letiště je samo o sobě prvotřídní cestovní destinací. Díky svému modernímu vybavení, efektivním službám a výhodné poloze umožňuje bezproblémové a příjemné cestování.

Bez ohledu na to, kam člověk letí, cesta začíná i končí na letišti Dubaj, což z něj činí nezbytnou zastávku pro každého cestujícího, který Dubaj navštíví nebo přes Spojené arabské emiráty projíždí.

Dubajské letiště je proslulé svým nejmodernějším vybavením, efektivními službami a vynikajícími službami pro zákazníky.

Počasí v Dubaji

Dubaj, město známé svou extravagantní krásou a moderní architekturou, je také oblíbenou dovolenkovou destinací díky teplému a slunečnému počasí po celý rok. Dubaj se nachází ve Spojených arabských emirátech a může se pochlubit průměrnou teplotou 24 °C v zimě a 41 °C v létě, což z ní činí ideální destinaci pro ty, kteří hledají teplou a slunečnou dovolenou.

Jedním z hlavních lákadel dovolené v Dubaji je příjemné počasí, které návštěvníkům umožňuje celoroční venkovní aktivity, jako je opalování, koupání a vodní sporty.

Listopad – březen

V zimních měsících, od listopadu do března, se teploty v Dubaji pohybují od 20 do 25 °C, což je hlavní turistická sezóna. Je to ideální doba k prohlídce městských atrakcí nebo k procházkám po malebném dubajském přístavu.

Červen – září

S příchodem léta v Dubaji od června do září mohou teploty vystoupat až na 45 °C. I když se to někomu může zdát příliš horké, nebrání to turistům v návštěvě Dubaje v tomto období.

Město nabízí spoustu aktivit a atrakcí pod střechou, včetně nakupování ve světoznámých nákupních centrech, krytých zábavních parků a dobrodružných pouštních safari. Mnoho hotelů a resortů navíc disponuje fantastickými klimatizačními systémy, které turistům zajišťují pohodlný pobyt.

Červenec a srpen

Jednou z jedinečných aktivit, které lze v horkých letních měsících v Dubaji zažít, je každoroční festival Dubajské letní překvapení. Tento festival, který probíhá od července do srpna, nabízí návštěvníkům zajímavé slevy, akce a zábavu po celém městě. Je to ideální čas na nakupování až do padnutí a užívání si živé hudby, představení a festivalů jídla.

Déšť

V Dubaji také velmi málo prší, v průměru zde prší pouze pět dní v roce. Když však prší, bývá déšť silný a v některých oblastech způsobuje záplavy. Proto je nezbytné sledovat předpověď počasí a přibalit do kufru vhodné oblečení, například pláštěnky nebo deštníky, pokud je naplánovaná návštěva v období dešťů.

Vlhkost

Jedním z jedinečných rysů dubajského počasí je jeho vlhkost, která může být poměrně vysoká. Díky tomu mohou být vysoké teploty ještě vyšší. Obavy se můžou však dát stranou, mnoho vnitřních atrakcí je vybaveno klimatizací a většina venkovních aktivit se odehrává během chladnějších večerů.

Prosinec a počasí v Dubaji

Dalším oblíbeným obdobím pro návštěvu Dubaje je prosincová sváteční sezóna, kdy mohou návštěvníci zažít slavnostní výzdobu a akce. Počasí je v tomto období mírné a příjemné, takže je to ideální doba pro návštěvu pláží a venkovních atrakcí.

Počasí v Dubaji je jedním z mnoha důvodů, proč je Dubaj špičkovou dovolenkovou destinací. Díky většinou slunečným dnům, vysokým teplotám a rozmanitým vnitřním i venkovním aktivitám není nikdy špatná doba pro návštěvu.

Pokud jde o to kam k moři, Dubaj ještě nikoho nezklamala.

Jedním z hlavních lákadel dovolené v Dubaji je příjemné počasí.

Teplota moře v Dubaji

Jedním z aspektů Dubaje, který často zůstává bez povšimnutí, je teplota moře, díky níž je ideálním místem pro dovolenou na pláži.

Dubaj se nachází na pobřeží Perského zálivu a teplota moře je zde teplá po celý rok, což z ní činí ideální destinaci pro ty, kteří hledají slunce, písek a moře. Průměrná teplota moře v Dubaji se pohybuje mezi 22 a 33 °C.

Červen – srpen

V měsících červen, červenec a srpen může teplota moře dosáhnout až 33 °C, což je ideální pro koupání, vodní sporty a další plážové aktivity. Voda je křišťálově čistá a klidná, což vytváří ideální podmínky pro šnorchlování a potápění.

Mnoho letovisek a plážových klubů nabízí vodní sporty, jako je jízda na vodním skútru, parasailing a jízda na banánu, a umožňuje tak turistům plně si vychutnat teplé a lákavé dubajské vody.

Další měsíce

I v chladnějších měsících roku zůstává teplota dubajského moře příjemná a pohybuje se mezi 22 a 28 °C. To je stále dostatečně teplé na to, aby se dalo vykoupat v oceánu a nasát na pláži trochu vitamínu D. Je to ideální únik pro ty, kteří chtějí uniknout chladnému zimnímu počasí v jiných částech světa.

Plavba lodí

Jedním z nejlepších způsobů, jak si naplno vychutnat teplotu dubajského moře, je absolvovat tradiční plavbu lodí Dhow. Tyto dřevěné lodě používali dubajští rybáři po staletí a nyní nabízejí turistům jedinečný a neuspěchaný způsob, jak prozkoumat pobřeží města.

Ať už se jedná o romantickou plavbu při západu slunce nebo živou plavbu na večeři, je to zážitek, který si během dovolené v Dubaji nikdo nesmí nechat ujít.

Moře a pláže

Kromě příjemné teploty moře jsou dubajské pláže známé svým čistým a dobře udržovaným zázemím. V Dubaji se nachází několik veřejných i soukromých pláží, z nichž každá nabízí jinou atmosféru a aktivity. Mezi nejoblíbenější pláže patří Jumeirah Beach, Kite Beach a La Mer Beach.

Pro ty, kteří hledají luxusnější plážové zážitky, je v Dubaji mnoho plážových resortů a klubů, které nabízejí přístup na soukromé pláže. Tato letoviska mají často také vlastní bazény, takže se hosté mohou zchladit od horka, kdykoli se jim zachce.

V Dubaji se také během roku koná několik plážových festivalů a akcí, které lákají turisty i místní obyvatele. Tyto akce nabízejí různé soutěže ve vodních sportech, hudební koncerty a aktivity na pláži, což je ideální příležitost, jak si naplno užít teplého moře a zároveň se pobavit.

I v chladnějších měsících roku zůstává teplota dubajského moře příjemná a pohybuje se mezi 22 a 28 °C.

Teplá a příjemná teplota moře v Dubaji je jen dalším důvodem, proč si toto město vybrat jako příští dovolenkovou destinaci.

Pro milovníky moře, jsou zde další skvělé tipy:

Dubajská měna

Dubajská měna se nazývá dirham (zkratka AED) a je oficiální měnou Spojených arabských emirátů. V Dubaji je dirham jedinou platnou měnou a je akceptován ve všech obchodech, restauracích a turistických atrakcích.

Kolik rozměnit na dovolenou?

Dubaj je jedním z nejpopulárnějších turistických cílů na světě, což může znamenat, že zde ceny mohou být o něco vyšší než v jiných destinacích. Aby si každý mohl užít dovolenou bez starostí, je důležité si správně spočítat, kolik peněz bude potřebovat a kolik z nich vyměnit za dirhamy.

Průměrné denní náklady jednoho člověka v Dubaji se pohybují kolem 100 až 150 dirhamů (zhruba 550 – 830 Kč) bez ubytování. Tato částka zahrnuje většinu běžných výdajů, jako jsou jídlo, doprava a vstupenky na turistické atrakce. Jediným velkým nákladem může být ubytování, proto je dobré si ho zarezervovat dopředu a zohlednit ho při plánování rozpočtu.

Kromě denního rozpočtu je také důležité mít rezervu na případné neočekávané výdaje. V případě potřeby se může využít výběr peněz z bankomatu, ovšem může se stát, že se budou muset platit poplatky za výběr zahraniční měny. Proto je vhodné mít při sobě dostatečnou hotovost na pokrytí všech výdajů.

Kolik za koruny?

Kurz dirhamu vůči koruně se může v průběhu času měnit, proto je dobré při plánování dovolené sledovat aktuální kurz. Dirham se pohybuje kolem 1 AED = 6 Kč.

Když se přepočítá průměrný denní rozpočet jednoho člověka (100 – 150 AED) na koruny, vychází to zhruba na 600 – 900 Kč. Pro každý den dovolené je dobré si tedy rozměnit tuto částku a následně výhodnější kurz využít pro větší výdaje, například na nákupy nebo stravování v luxusnějších restauracích.

Je však důležité pamatovat, že se nepřepočítává vždy výhodně a v některých případech může být výhodnější platit kartou. Navíc v mnoha turisticky oblíbených místech jsou přijímány i americké dolary, takže není nutné mít při sobě pouze dirhamy.

Vlastnosti dirhamu

Emirátský dirham je k dispozici v podobě mincí i bankovek. Mince jsou k dispozici v nominálních hodnotách 1, 5, 10, 25 a 50 filů, zatímco bankovky jsou k dispozici v nominálních hodnotách 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 a 1000 dirhamů. Mince jsou vyrobeny z bronzu, zatímco bankovky z plastu, díky čemuž jsou bezpečné a odolné.

Jedinečným rysem emirátských dirhamů je, že na přední straně všech bankovek je vyobrazen zesnulý šejk Zayed bin Sultan Al Nahyan, který byl otcem zakladatelem SAE. Na zadní straně jsou vyobrazeny různé kulturní a historické památky SAE, například Burdž al-Arab, Velká mešita šejka Zayeda a Dubajské muzeum.

Dubaj je sice luxusní destinací, ovšem s dobrou přípravou a plánováním lze na dovolené ušetřit. Vždy je dobré si spočítat přibližný denní rozpočet a mít dostatek hotovosti na pokrytí běžných výdajů. Kurz dirhamu vůči koruně se může čas od času měnit, proto je dobré sledovat jej aktuálně a při rozměňování peněz využívat výhodnější kurz.

Ať už se budou měnit peníze v České republice nebo na místě v Dubaji, vždy platí, že je důležité mít dostatečnou hotovost na všechny výdaje a neriskovat s výměnou větší částky najednou.

Emirátský dirham je k dispozici v podobě mincí i bankovek.

Dovolená ve Spojených arabských emirátech

Spojené arabské emiráty jsou jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších turistických cílů na světě. Tento stát se nachází na Arabském poloostrově a skládá se z celkem sedmi emirátů – Abú Zabí, Dubaj, Šardža, Umm Al-Kajwajn, Fudžajra, Rás al-Chajma a Ajman.

Dovolená v tomto exotickém a luxusním cíli je snem mnoha turistů. A není divu, protože všech sedm emirátů nabízí nádhernou přírodu, bohatou kulturu a široké spektrum aktivit pro všechny typy turistů.

Dubaj

Nejznámějším emirátem je bezpochyby Dubaj, který je centrem moderní architektury a luxusu. Jeho dominantou je věž Burdž Chalífa, která je s výškou 828 metrů nejvyšší stavbou na světě.

Kromě toho se dá navštívit například Palm Jumeirah – uměle vytvořený ostrov ve tvaru palmy, oblíbený pro své luxusní hotely a exkluzivní pláže. Nezapomenutelným zážitkem je také projet se na snowboardu na umělém sněhu v obřím nákupním centru Mall of the Emirates.

Abú Zabí

Dalším zajímavým emirátem je Abú Zabí, který je hlavním městem Spojených arabských emirátů. Zde se lze vydat na prohlídku největší mešity na světě – Mešita šejka Zájida. Taktéž stojí za to navštívit muzeum Louvre, které je jednou z nejmodernějších kulturních institucí na světě.

Šardža

Šardža je emirát, který se vyznačuje svou bohatou historií a tradicemi. Dá se zde navštívit přístavní město Korfakan, které je známé pro své malebné pláže a pestrou nabídku vodních sportů. Také se může zavítat do Národního muzea Šardža, kde je hodně informací o historii a kultuře tohoto emirátu.

Fudžajra

Pro milovníky adrenalinu a dobrodružství, stojí určitě za navštívení emirát Fudžajra. Tento emirát je obklopen horami a nabízí spoustu aktivit jako je horská turistika, jízda na kamele nebo horské cyklistiky. Také je možnost navštívit staré město Fudžajra s tradičními arabskými domy a bazary.

Rás al-Chajma

Pro ty, kteří chtějí odpočívat a užívat si nádherné pláže a teplé moře, je ideálním emirátem Rás al-Chajma. Tento emirát je známý svými nedotčenými plážemi a luxusními resorty. Dají se zde užívat vodní aktivity jako je potápění nebo šnorchlování.

Ajman

Posledním emirátem je Ajman, který je známý jako rybářská vesnice. Dá se zde vydat na rybářské výlety nebo si užít odpočinek na nádherných plážích. Také lze navštívit Ajmanské muzeum, kde se návštěvník dozví více o tradičním způsobu života v tomto městě.

Spojené arabské emiráty nabízejí také širokou škálu restaurací nabízejících tradiční arabskou kuchyni i mezinárodní speciality. Pro milovníky nakupování je zde také spousta možností, jako jsou tradiční bazarové uličky nebo moderní nákupní centra.

Dovolená v Spojených arabských emirátech není rozhodně levnou záležitostí, ovšem určitě stojí za každý vynaložený peníz. Tento exotický cíl nabízí nádherné pláže, luxusní hotely, bohatou kulturu a spoustu aktivit, které budou zážitkem pro každého.